En Männsklig Rättighet

En Männsklig Rättighet

https://ihmisoikeusliitto.fi/koyhyys-ahdistaa-pelottaa-ja-masentaa/

"Fattigdom förtrycker, skrämmer och deprimerar" - att skära av de fattigaste urholkar mänskliga rättigheter

Rätten till adekvat försörjning och social trygghet är en mänsklig rättighet. Den försvagning som regeringen planerat äventyrar dock förverkligandet av denna mänskliga rättighet. Social trygghet som en mänsklig rättighet diskuterades vid Rätt att komma överens-seminariet av Human Rights Association och Human Rights Center. Livet måste vara mer än bara överlevnad, beskrev en medlem av Försvarsgruppen för Sufficient Livelihoods i Human Rights Association.

Human Rights Associations och Human Rights Centers Right to Along-seminarium samlade parlamentets Small Parliament-auditorium full av människor på FN:s anti-fattigdomsdag den 17 oktober 2023. I seminariet kunde experter, forskare och riksdagsledamöter, samt personer som själva upplevt fattigdom, komma till tals.

Beslutsfattare och tjänstemän har en skyldighet att se till att grundläggande och mänskliga rättigheter uppfylls.

Laura Kalliomaa-Puha, professor i socialrätt vid Tammerfors universitet, påminde i sitt tal om att rötterna till lagstiftningen ligger i grundläggande och mänskliga rättigheter.

Grundläggande och mänskliga rättigheter hänger ihop, men ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter erkänns ofta inte som mänskliga rättigheter. Om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter inte uppfylls kommer andra mänskliga rättigheter inte heller att uppfyllas.

– Om familjeföräldern pressar sig själv till det yttersta och lägger euro på hyra och mat, om den som lider av missbruksproblem inte kan få en drog avänjning, om han som är hemlös och letar efter nästa sovplats är det helt klart. att personen inte har resurser att utöva sin yttrandefrihet, kräva sina rättigheter eller vara en produktiv samhällsmedlem, påpekade Kalliomaa -Håll käften.

Kalliomaa-Puha betonade att konstitutionen ålägger staten och den lokala regeringen, inklusive alla tjänstemän, att skydda grundläggande rättigheter. Varje beslutsfattare och tjänsteman har en skyldighet att göra val som stödjer mänskliga och grundläggande rättigheter.

En låginkomsttagare lever en månad i taget

I seminariet lyfte medlemmarna i Finlands Människorättsförbunds intressegrupp Riittava tomeentulo fram den sida som alltför ofta glöms bort: erfarenheterna hos de personer som berörs av den fråga som diskuteras.

Satu-Maria Virtanen beskrev sina erfarenheter av fattigdom som en funktionshindrad låginkomsttagare och insisterade på att livet måste vara mer än att bara överleva:

– Lever på en låg inkomst en månad i taget. Det beskrivs väl av känslan av att stå i en sjö med näsan precis ovanför vattenytan. En månad går, de små pengarna minskar dag för dag, det känns som att vattennivån stiger och stiger. Precis när du får känslan av att till och med din näsa sjunker under ytan kommer dagen för pension eller a-kassa. Vattennivån sjunker och du kan hämta andan.

Studentfattigdom erkänns inte

Marianna Heinonen berättade däremot hur fattigdom känns ur en elevs synvinkel:

– Fattigdom är att inte ha råd med mat, utan att behöva stjäla den. Funderar på om jag ska gå på föreläsningen eller mathjälp. Fattigdom bjuds inte in någonstans för att man inte har råd att åka, och då blir man ensam.

Heinonen påpekade att studentfattigdom inte erkänns eller anses bara vara en fas. Men alla får inte jobb efter examen, och arbete eliminerar inte nödvändigtvis fattigdom. Fattigdom påverkar också den mentala hälsan. Det kan bromsa färdigställandet eller förhindra det helt.

– Att vara fattig känns som en outsider, en främling, föraktad. Man är inte lika fri som de flesta andra. Fattigdom förtrycker, skrämmer och deprimerar, beskrev Heinonen.

En försvagning av den sociala tryggheten uppmuntrar inte till sysselsättning

Seminariets program innehöll två paneldiskussioner, vars öppnings- och avslutningsanförande hölls av medlemmar i influensgruppen Sufficient Livelihood. Ämnet för den första diskussionen var de möjliga spänningarna mellan att uppmuntra socialförsäkringstagare och mänskliga rättigheter.

Pasi Kangasmäki, medlem i influencergruppen, påminde om att en minskning av subventionerna knappast uppmuntrar sysselsättning eller att leta efter en mer överkomlig lägenhet om en person har begränsade resurser och förmåga att fungera. Enligt Kangasmäki skulle det bästa sättet att uppmuntra sysselsättningen vara att stärka människors resurser. Kangasmäki var också oroad över fattigdomens effekter på barns och ungas framtid.

Fattigdom driver människor till desperata lösningar

Ämnet för seminariets andra panelsamtal var de socialförsäkringsnedskärningar som regeringen planerade och statens skyldighet att trygga allas rätt till social trygghet och en adekvat försörjning utan diskriminering.

Amina från Advokatgruppen Tillräckligt försörjning påminde om att nedskärningar i socialförsäkringen har betydande effekter på människors vardag.

– Om inkomsten fortsätter att minska driver det människor till desperata lösningar. Resultatet är till exempel kriminalitet, hemlöshet, missbruk, att sälja sig själv. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Rätten till ett adekvat försörjning är en lika viktig mänsklig rättighet som yttrandefrihet eller rösträtt

Föreningen för mänskliga rättigheter fortsätter tillsammans med förespråkargruppen Adequate Livelihood att arbeta för att rätten till en adekvat försörjning ska förverkligas för alla i Finland.

Kaari Mattila, generalsekreterare för Föreningen för mänskliga rättigheter, efterlyste en förstärkning av de fattigastes deltagande i seminariets slutanförande. Det måste finnas plats för dem i regeringens bord och kabinet.

För regeringen visade Mattila kravet på grundläggande och mänskliga rättigheter konsekvensanalyser som en del av lagstiftningsarbetet. Social- och hälsovårdsdepartementets egen bedömning har också visat att den kombinerade effekten av socialförsäkringsnedskärningar skulle öka låginkomsttagare. Detta strider mot Finlands skyldigheter för mänskliga rättigheter. Försvagningar får inte oproportionerligt riktas mot de grupper av människor vars ställning redan är svagast.

– Rätten till en tillräcklig försörjning är en lika viktig mänsklig rättighet som yttrandefrihet eller rösträtt, vilket ingen av riksdagsledamöterna eller partierna knappast skulle ifrågasätta. Det är också skyddat i den finska grundlagen, betonade Mattila.

Försvara rätten till en tillräcklig försörjning!

Tillräcklig försörjning är en mänsklig rättighet. Med din hjälp kan vi i ännu högre grad påverka att rätten till ett liv som möjliggör ett värdigt liv förverkligas för alla i Finland. 

Yrkes Web & Trollen Toritie 7 61600 Kurikka.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita